Az én otthonom

Az én otthonom

Faház

2010. március 27. - balazsisandor

 

Ilyenkor tavasszal mindenkit elkap a kertszépítési láz, na meg az izomláz a kerti munkától a hosszú tél után.

Eszembe jutott egy eset, ami talán segít a megelőzésben, a jó döntés meghozatalában.

Pár éve egy kedves ismerős megkeresett, hogy van egy lepukkant kerti "bódé" a nyaralőjuk udvarán, hullámpala tetős, már beázik, de nem is az a lényeg, az oldalait is kikezdte az idő, jó 30 éves tákolmány. Szeretnék kicserélni valami szépre, és én alapot kellene majd szerkesszek neki.

Kinéztek egy áruházban egy kis kész faházat, de mivel szeretnének egy szerszámost is a férjének, ahova fűnyírót, lapátot, netán bicikliket is tárolnák, még egy fémből készült, kész szerszámos is lenne, ami zárható, hiszen mindig nincsenek a nyaralóban.

Ezeknek kellene egy alapot betonozni.

És itt jön a reklámok hatása!

Ettől eddig volt akció, és áruhitelre szerették volna megvenni. Már nem emlékszem, hogy kamat mentes akció volt-e. Osztottak, szoroztak, és majdnem belevágtak. De kiderült, hogy van már egy áruhitelük egy tévére (ez még a válság előtt volt, nem ilyen óvatos reklámok mentek), azt egyben visszafizetik, hogy kapjanak új hitelt.

Az én munkadíjamra megvolt a pénz, legalább is azt hitték...

Ugyanis nemcsak alapot kell csinálni általában egy ilyen faháznak, de tető anyagot is kell venni hozzá.

Van ahol adnak hozzá valamilyet, de hát akciós lónak ne nézd a fogát.

Mondom nekik, álljunk meg egy szóra, azaz üljünk le.

Milyen célra használták eddig a meglévő bódét?

Volt benne egy elkerített rész a szerszámoknak, a másik részben, ha sok vendég érkezett (nyaralóról van szó), hát egy két személy elalhatott ott is.

Ok. A két háznak ekkora, meg akkora alapot kell készíteni. Ja, és még egy!

A kész házikó nagyon szép, 3,2 cm fala van, ha jól emlékszem.

Nincs 2 méter magas. Vagyis vármit teszünk a tetőre, marha meleg lesz nyáron. Lehet, hogy este, jó szellőztetéssel el lehet aludni benne, de ebéd után biztosan nem lehet szunyálni.

Elkezdtünk számolni. Mennyiből jönne ki, ha megvennénk a faanyagot, lambériát, stb.

Persze 10 cm vastagot, hogy majd le lehessen szigetekni a falakat, amikor lesz rá pénzük. Legyen kicsit magasabb, hogy a tető felől is szigetelni lehessen bármikor. Legyen elválasztva a szerszámos a házikó résztől. Legyen a legegyszerűbb megoldás.

Mondanom sem kell, ez lett a végső megoldás, nem kellett újabb hitel, akkor készítettük (kb egy hónap múlva), amikor a lekötött pénzük felszabadult, és meg tudták venni az anyagot. ( Csodálkozom, hogy egy hónap miatt, vagy egy jól megkomponált akció miatt képesek lettek volna eladósodni még jobban, csak mert nyárra készen akarták. Így is meglett, igaz, nem juniúsra, júliusra, és akkor mi van?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alap a készen vett házhoz is kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen a dátum nem érdekes, a fényképező gépen nem tudom kikapcsokni a dátumot, nem értek hozzá, ennyi. 10 cm-ben elfér a szigetelés majd, hogy ne legyen annyita meleg nyáron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hátul külön ajtó a szerszámosnak. Egyszerű, lambéria ajtó. Ha valaki be akar menni, úgyis bemegy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása